Thursday 20 September 2012

Apam kukus mekar coklat.

Apam ini terhasil apabila Ofis K.Ngah ada potluck pada hari ini. Alang-alang buat maka lebihkanlah untuk makan petang malah sehingga ke pagi ini juga breakfast 2 biji apam ini. Cukup dan mengenyangkan sebelum menelan sebiji multivitamins + minerals.

Resipi ini adalah dari majalah terbaru Sedap bilangan 52 vol 5. Sememangnya majalah kegemaran ini tidak pernah mengecewakan setiap resipi yang diberi. Ikut sukatan dan buat seperti yang diajar, insyAllah pasti akan menjadi.

Jom kita tengok bahan-bahan dan cara membuatnya. Mana nak tau boleh jadi hidangan petang pada petang ini.

Bahan :
100gm putih telur
1/4 sudu teh garam
2 sudu teh emulsifier
125gm gula pasir
250gm tepung gandum
25gm serbuk koko
1/2 teh serbuk penaik
250gm air soda tawar
1/2 sudu teh pes coklat
30gm coklat urat

Cara membuatnya :
1. Lapisi kertas kalis minyak di dalam acuan apam kukus. Ketepikan.
2. Pukul putih telur, garam, dan emulsifier sehingga setengah kembang. Masukkan gula pasir sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga kembang dan kaku.
3. Masukkan tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik sambil diayak dan dipukul perlahan berselang-seli air soda tawar. Masukkan pes coklat dan coklat urai. Kacau rata.
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan.
5. Kukus selama 10 minit di atas api sederhana.

* Selamat mencuba *

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...