Dinner makan waktu petang |
Jujurnya jika melancong saya suka derhaka pada GPS. Waktu memasak pula saya derhaka pada resepi..hehe. Jadi resepi ini bukanlah 100% dari buku resepi tersebut kerana saya mengubahsuainya lebih kurang dengan pasta bakar.
Lada putih saya tukar dengan lada hitam. 6 biji telur saya kurangkan dengan 3 biji telur untuk kurangkan kolesterol. Saya tambah vege mix untuk sempurnakan gizi dalam hidangan ini serta saya tambahkan daun bay dengan oregano. Jadinya pizza kraker ini 90% sudah jadi pizza omputih.cumanya tak letak cheese jer..eheh.
Topping |
Daging cencang satu ketul
( saya guna jenama Ramly. Packing baru yang mudah guna. Terdapat 2 ketul di dalamnya )
Vege mix
2 biji bawang besar
Tomato puri
Daun bay ( takde pon takper )
Serbuk lada hitam
Garam
Serbuk perasa ( saya guna hilal )
Caranya :
Tumis bawang besar sehingga kekuningan. Masukkan daun bay. Masukkan daging cencang. Masukkan tomato puri. Kemudian vege mix, garam, serbuk lada hitam serta serbuk perasa. Kacau sebentar dan angkat.
Krim kraker ( sebarang jenama ) |
32 keping biskut krim kraker
4 sudu kecil susu tepung dibancuh dengan 2 cawan air panas
( saya guna susu fresh 1 cawan + 1 cawan air panas )
Caranya :
Patah-patahkan biskut ke dalam susu ( saya masukkan sekeping-sekeping kerana biskut cepat lembik )
Siramkan telur + taburkan oregano |
Masukkan biskut ke dalam loyang. Kemudian lapiskan dengan topping. Ulang lapisan sehingga biskut dan topping habis. Last sekali siram dengan 3 biji telur yang telah dipukul. Taburkan oregano. Bakar dalam oven selama 30 minit @ sehingga masak ( saya suka jika garing sedikit )
*** Selamat mencuba ***
No comments:
Post a Comment