2 keping roti pita dibelah dua + ayam bakar + sebiji tomato + sos cili |
Jika untuk membeli-belah kita gunakan 'alah membeli menang memakai.' Maka untuk masakan pula saya mahu gunakan 'alah memasak menang memakannya'..hehe. Agak-agak boleh tak digunakan ???
Dapat menjimatkan kos. Pertama kos membuat roti pita yang murah dan dapat makan sehingga masuk hari kedua berbanding kos membeli roti pita yang sedia dijual di pasaran yang akan habis pada hari itu juga. Kedua, kos membeli makanan di kantin yang semakin tinggi harganya. Sedangkan kuantiti semakin berkurangan. Jujurnya perut saya minta kembali diisi sebelum balik apabila makan mee di kantin yang kini sudah berharga RM2.50 dengan hanya tiga sudu besar sahaja meenya. Sedangkan dengan hanya menu 2 keping roti bekal saya dapat bertahan adakalanya sehingga ke petang.
Selain itu, saya juga dapat kawal dari segi lemak, manis dan masinnya apabila menyediakan menu sendiri.
Bekal hari ini mengingatkan saya pada roti i'sh bersama firoh masywi ( ayam bakar ) dengan salatoh (salad tomato + gergil ) di Mesir dulu.
Sekali lagi nostalgia menyapa.
No comments:
Post a Comment